Állam Polli

Állam Polli mindannyiunk gyerekszája...

Friss topikok

Polli köszönti...

2011.01.02. 20:47

szerző: majdelmulik

...az új esztendőt. 

Na, nem úgy, ahogyan Pali bácsi. Azok közé tartozom, akik nem nézték éjfélkor a bácsit, mert az osztállyal mással voltunk elfoglalva.

Most viszont megnéztem. De csak egyszer. Attól féltem ugyanis, hogy Pali bácsi ténylegesen kisétál a monitorból és ideül mellém. Csak azért nem jutna szóhoz, mert nincs előtte egy olvasógép. Vagy, ha lenne is, akkor sem lenne felkészülve, hogy mit mondjon nekem: Pollinak. Úgyhogy, jobbnak láttam kikapcsolni. Csak nem kellene így kezdenünk az évet, hogy rögtön kínos helyzetbe hozom a bácsit. 

Nem tetszett nekem, hogy a bácsi így sétálgatott, egyébként is olyan érzésem volt közben, mintha valami hajón lenne egy "bábkapitány", ahol a matrózok a sok rumtól állandóan dülöngélnének. Értem én, hogy a bácsi sportember és nem tud - maximum egy aláírásig nyugton ülni vagy állni - de valahogy olyan mesterkélt, és álságos ez az egész. Ha azt teccett volna mondani: "Honfitársaim, minden magyar, a világon! Most nekem jutott osztályrészül, hogy elmondjam a mások által megírt, magasztos beszédet Viktor bácsi magyar hangjaként. De én csak annyit mondok: Boldog Új Évet Mindenkinek! A többit majd megtudják az MTI-ből, ahol mától Panni néni mondja tollba a híreket. Amit meg ott nem mondanak el, azt nem is kell tudniuk. Arra szeretném kérni Önöket, hogy továbbra se gondolkodjanak csak úgy maguktól, majd úgyis megmondják, hogy hogyan kell! Szóval higgyenek nekik, nekünk, nagyon jó fejek vagyunk! Boldog Új Évet!" Ezt értettük volna. Na, de ezt az összetartozásról, a méltóságról, és az együttműködésről? Elnézést, de a bácsinak nem járnak újságok? Vagy csak bizonyos lapok? Nemzetközi lapok? Szokott szörfölni az interneten (Gondolom, engem mindig elolvas a bácsi)? Nem tetszik kapni diplomáciai jelentéseket a Külügyminisztériumtól?  

Szemezgetve, a teljesség igénye nélkül:

Igen, lehetünk büszkék, de ahhoz a bácsinak és a barátainak semmi köze sincs. 

Ha valaki fogadkozni akar, akkor tegye! Nehogy bárki is megmondja, hogy valaki tegyen fogadalmat az új évre vagy ne! Vagy csak az idei évre nem lehet, jövőre már újra? És akkor a bácsi "a dicséret" hangján szólt. Ez az, ami értelmezhetetlen. Hogy kell úgy szólni? Megdicsérni lehet, de a hangján szólni? Ugyanis a "dicséret" nem valaki, nem lehet szinkronizálni.

Csalfa? Kedves szó, kétség nem fér hozzá. Azt jelenti, hogy hűtlen, megbízhatatlan. Amiről a bácsi beszélni igyekszik, ahhoz egyáltalán nem passzol. Nem minden tökéletes, még ha úgyis szeretnék láttatni. Ebben igaza van a bácsinak.

Vannak problémák, de azokon nem úrrá kell lennünk, hanem meg kellene próbálni megoldani. A korábbi évek felelőtlen gazdálkodása: erről sokat tudnánk vitatkozni, még úgyis, hogy nem értek hozzá. A bácsi sem, így aztán vak vezetne világtalant. De az tény, hogy sem a forint, sem a benzinár nem volt ilyen áldatlan helyzetben az elmúlt években. Azt is tudjuk, hogy ez természetesen minden árucikkre hatással lesz. 

Igen, a magyarok letették a voksukat az újrakezdés mellett. Abban biztos vagyok, hogy nem arra az újrakezdésre gondoltak, amik a szocializmus építésének voltak első lépései. Nem arra, hogy az állam elveszi a nyugdíj-megtakarításukat, hogy korlátozzák sajtószabadságukat, hogy azokat a jogokat korlátozzák, amelyekért 1989-ben sokan küzdöttek.

"Kinyílik az életünk." - Köszönjük, Pali bácsi! Mire is nyílik ki? Mitől is? Miközben elméleti szögesdrótokkal veszik körbe az országot a barátai? Miközben a sajtószabadság egy tetemes részét elveszítettük, amiért gondolkodás (muhaha) nélkül alá teccett írni a médiatörvényt?

Milyen törvényi és kormányzati erő lesz, amelyik megvédi a munkahelyeket? Az, amelyik korlátozza a sztrájkjogot? Amely a munkavállalók érdekeit csorbítja? Mi az, amitől abban teccik bízni, hogy "több lesz a tisztesség, a nyíltság, a becsület"? Nem lehet, hogy arra teccett gondolni, hogy kevesebbet fogunk tudni mindenről? Hogy egy mázas valóság lesz előttünk? 

"Százmilliók életének jobbítása is a mi vállunkat terheli". Arra teccik gondolni, hogy mostantól az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország állampolgárai is tőlünk várják majd a megoldást? Büszke nemzet vagyunk, nem is lehet kérdés, de azért szabjunk ennek egy határt! Ne azt a határt, amit a bácsi "minden Európában élő magyar"-nak szabott, mert jó sokakat ki teccett rekeszteni ezzel az egy mondattal.  

Igen, tekintélyt vívhatnánk ki. Abban az esetben, ha nem rólunk cikkezne a világ össze meghatározó sajtóorgánuma, hogy valami egészen régi dolog készül itt Magyarországon, valami olyan, amiről már azt hittük, hogy elfelejthetjük. Ezen a képen, nem fog segíteni a bácsi által hőn áhított új Alkotmány sem- Már csak azért sem, mert annak tervezetei nem a modern európaiság eszméit hirdetik.

Gondoltam, hogy a KEH honlapjáról átolvasom még egyszer a "szent" beszédet. És semmilyen meglepetés nem ért. Tudtam én, hogy Pali bácsinak olyan munkatársai vannak, akik nem tudnak helyesen írni. Ezt még én is észreveszem, nem kell hozzá érettségi sem. Mondjuk, a nyolc általános az jól jönne. Vagy ha még az sincs, akkor csak egyszerűen a Magyar Helyesírás Kéziszótára. Ez sokat segítene. Remélem, Grétsy tanár úr küld már nekik egyet! Éveket töltött a magyar társadalom helyesírásának formálásával, remélem nem adta fel! 

Nos, Pali bácsi! Csak azt tudom kívánni Önnek, hogy legyen Boldog Éve!

Polli

Ui.: ...és azt hogy minden nap tessék borotválkozni, mert akkor muszáj lesz tükörbe néznie a bácsinak! Ha jól gondolom, akkor ez napról napra nehezebb! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://allampolli.blog.hu/api/trackback/id/tr972555094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása